Norge medaljer sommer-OL Paris (Photo by Daniel Mihailescu / AFP)

Hvor mange medaljer har Norge vunnet i OL 2024?

Etter å ha gjort et av tidenes beste sommer-OL i Tokyo for tre år siden, klarte de norske utøverne å matche medaljefangsten i Paris. Totalt tok Norge hjem åtte medaljer, som også var målsetningen før lekene startet. Nedenfor vil vi se nærmere på hvem som tok medaljene, og i hvilke disipliner norske utøvere markerte seg.

Oversikt over Norges medaljer

I sommerens OL i Paris endte Norge til slutt opp med å vinne åtte medaljer, fordelt på fire gull, ett sølv og tre bronse. Det så lenge ut til å bli en mager medaljefangst, men på lekenes nest siste dag slo Norge til med hele fem medaljer.

En oversikt over samtlige norske medaljevinnere har vi listet nedenfor.

Norske gullmedaljevinnere

Markus Rooth | Tikamp

Norges første medalje i sommer-OL 2024 ble vunnet av Markus Rooth i tikamp. I friidretts-EM like før OL var han med i medaljekampen, men måtte trekke seg grunnet skade. I Paris sørget han for å slå tilbake for fullt, hvor han imponerte alle ved å vinne gull.

Han satte ikke mindre enn fire nye personlige rekorder, i henholdsvis 100 meter, 400 meter, stavsprang og spydkast. Han endte til slutt opp med totalt 8796 poeng, som var ny norsk rekord i øvelsen.

Håndballjentene | Håndball

Den norske superlørdagen startet med gullet til de norske håndballjentene. Etter å ha tapt åpningskampen i OL mot Sverige slo de kraftig tilbake med syv strake seire. I finalen ble vertslandet Frankrike slått med solide 29-21.

Det var første norske OL-gullmedalje i håndball siden 2012, hvor det hadde blitt to bronse i de to forrige sommerlekene. Norge tok med det sitt tredje gull i turneringen noensinne, som tangerer rekorden til Danmark.

Solfrid Koanda | Vektløfting

Like etter håndballjentenes triumf fulgte Solfrid Koanda opp med å ta sin første OL-medalje noensinne, og Norges tredje gull i Paris-lekene. I 81 kg-klassen slo hun til med ny olympisk rekord i støt (154 kg) og totalt (275 kg).

Hun ble med det Norges første medaljevinner i vektløfting siden 1972, og første norske kvinne med en individuell medalje siden seiler Siren Sundby i 2004. På avslutningsseremonien var hun også den norske flaggbæreren.

Jakob Ingebrigtsen | 5000 meter

Superlørdagen ble rundet av med gullet til Jakob Ingebrigtsen. Rogalendingen hadde et skuffende løp på 1500 meter hvor han bare ble nummer fire, men fikk sin revansje på 5000 meter hvor han satte ny sesongbeste og parkerte konkurrentene på oppløpssiden.

Norske sølvmedaljevinnere

Karsten Warholm | 400 meter hekk

Den eneste norske sølvmedaljen i årets sommer-OL ble vunnet av hekkeløperen Karsten Warholm. Det var dog en sølvmedalje med bismak, da han var regjerende OL-mester på distansen og måtte se seg slått av sin store rival Rai Benjamin.

Norske bronsemedaljevinnere

Line Flem Høst | ILCA 6 seiling

Den kanskje mest overraskende norske medaljevinneren var seileren Line Flem Høst. Konkurransen var preget av problemer med vinden og påfølgende forsinkelser, men hun lot seg ikke prege og sikret sin første OL-medalje med en sterk 3. plass.

Anders Mol/Christian Sørum | Sandvolleyball

Nok en medalje hvor det norske publikum, og utøverne selv, hadde håpet på et bedre resultat. Mol/Sørum kom til Paris som regjerende olympiske mestere, men måtte se seg slått i semifinalen av Tyskland. Heldigvis klarte de å slå tilbake i bronsefinalen, og sikret seg en medalje for andre OL på rad.

Grace Bullen | Bryting

Norges åttende og siste medalje ble vunnet av bryteren Grace Bullen i 62 kg-klassen. Hun hadde problemer med en skade i semifinalen, men klarte å hente seg inn og vant enkelt mot canadiske Ana Godinez i bronsefinalen.

Statistikk over Norges medaljer i OL 2024

Her følger en detaljert tabell over Norges medaljefangst i sommer-OL 2024.

Konklusjon

Før sommer-OL 2024 i Paris satte Olympiatoppen et mål om å matche medaljefangsten fra Tokyo i 2021, hvor Norge tok åtte medaljer. Det målet klarte de akkurat å oppnå, mye takket være en fantastisk sluttspurt i den franske hovedstaden.

Siste lørdagen i OL tok Norge ikke mindre enn fem medaljer, fordelt på tre gull og to bronse. Både i Paris og i Tokyo ble det fire norske gull, noe man må si seg fornøyd med.

Vi kan nå se fram til neste sommer-OL i Los Angeles i 2028, hvor Norge igjen vil kunne sende flere sterke medaljekandidater. Spørsmålet er om vi kan ta nye steg på andre siden av dammen, eller om vi må skru ned forventningene et lite hakk. Det er i hvert fall ingen tvil om at Norge nå er en nasjon å regne med også i sommeridretter.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Det ble totalt åtte medaljer for Norge i sommerens olympiske leker i Paris.

Hvem vant Norges gullmedaljer i OL 2024?

Norge vant fire gull i sommerens OL. De ble fordelt på tikjemperen Markus Rooth, håndballjentene, vektløfter Solfrid Koanda og Jakob Ingebrigtsen på 5000 meter.

I hvilke idretter har Norge vunnet medaljer i OL 2024?

Norge tok OL-medalje i følgende sporter: bryting, friidrett, håndball, sandvolleyball, seiling og vektløfting.

Hvordan presterte Norges største medaljehåp i OL 2024?

Håndballjentene innfridde med gull, mens friidrettsutøverne Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm tok ett gull og ett sølv. Forventningen her var muligens en ekstra medalje/gull, men alt i alt godkjent innsats.

Hvor endte Norge på medaljetabellen i OL 2024?

Med sine åtte medaljer endte Norge på en 18. plass på medaljetabellen. Det er to plasser opp fra 20. plassen som ble oppnådd i Tokyo for tre år siden.