De største overganger for proffsyklister 2021
Et nytt år betyr at flere ryttere skal finne nye lag, og her skal vi ta for oss de største overganger for proffsyklister 2021. Dette gjelder landeveissyklister, og i år er det flere store ryttere som har kommet inn i nye lag.
Her er 10 av navnene som stiller i nye drakter og som du bør følge med på når du skal se sykling på tv det kommende året.
Chris Froome
INEOS Grenadiers -> Israel Start-Up Nation
Fjorårets store overgangsnyhet sprakk da Chris Fromme, etter å ha vært med på Sky/Ineos siden oppstarten i 2010, bestemte seg for å kjøre for Israel Start-Up Nation. Den nå 35 år gamle britens kontrakt er på ett år.
Froome har ikke vunnet et sykkelritt siden Giro d’Italia i 2018. Han var innblandet i en alvorlig ulykke i Critéritum du Dauphiné i 2019, og ble satt ut av spill i omtrent et år.
I forrige sesong var Froome på et lavere nivå enn før ulykken, noe hans 98.-plass i Vuelta a Espana var en bekreftelse på. Han var, for å si det som det er, ikke i nærheten av å vunne et sykkelritt. Ikke overraskende med hans skade tatt i betraktning.
Denne sesongen blir den store testen for å se om Froome kan finne tilbake til den tidligere toppformen. Hans store mål er naturligvis å vinne sin femte Tour de France. Med sitt nye lag vil han ikke få samme kvalitet på sine hjelperyttere, og har derfor en vanskelig oppgave foran seg.
Mark Cavendish
Team Bahrain Victorious -> Deceuninck–Quick-Step
Det var nok de færreste som ikke kjente en tåre i øyekroken da Mark Cavendish gråtende fortalte etter Gent-Wevelgem at han kanskje hadde kjørt sitt siste løp. Den daværende Bahrain – McLaren-rytteren hadde ikke fremtiden planlagt.
Deceuninck–Quick-Step kom deres tidligere supersprinter til unnsetning og tilbød Manx Missile en kontrakt på et år. Cavendish hadde ikke en eneste topp 10-plassering forrige sesong. Han var ofte i feltet med massespurter, men var aldri i stand til å fullføre på topp.
Vi skal tilbake til 3. etappe av Dubai Tour 2018 for å finne 35-årige Cavendish sin siste seier. Om det er et lag som har som mål å vinne sykkelløp er det belgiske Deceuninck–Quick-Step. Cavendish gjenforenes med sin gode venn Brian Holm som er lagets sportslige direktør.
Marc Hirschi
Team DSM -> UAE Team Emirates
Det kom som et sjokk at Team DSM (tidligere Team Sunweb) annonserte at deres store profil, Marc Hirschi, hadde forlatt laget med øyeblikkelig virkning.
Ryktene begynte å florere om hans fremtid på et nytt lag. Det tok derimot ikke lang tid før valget falt på UAE Team Emirates. De kom på banen og var villig til å gi Hirschi mer enn 30 ganger så mye i lønn i forhold til sesongen før, i følge sveitsiske Blick.
Hirschi vil få lov til å kjøre sitt eget løp i de klassiske rittene. Vi kan også anta at han er hentet inn for å hjelpe Tadej Pogacar med å forsvare sin tittel i Tour de France. Han beviste under fjorårssesongen at han også behersker kupert terreng.
Greg Van Avermaet
CCC Team -> AG2R Citroën Team
CCC Team innså at noe måtte gjøres da de etter forrige sesong ikke klarte finne ny sponsor. Det førte til at lagets store stjerne, Greg Van Avermaet, var nødt til å finne nytt beite. Valget falt på det tradisjonsrike laget AG2R, som har Citroën som hovedsponsor.
Nå som Van Avermaet har blitt 35 år blir det lenger tid mellom karrierens høydepunkter. Over de siste tre sesongene er det sammenlagt fem seire, men ingen i løpet av fjoråret.
Belgeren har blitt hentet inn på en 3-årig kontrakt, så AG2R har tiltro til ham. Hans store mål blir som alltid de klassiske rittene der AG2R har et bra lag med blant annet Bob Jugels, Oliver Naesen og Benoit Cosnefroy.
Adam Yates
Team BikeExchange -> INEOS Grenadiers
Adam Yates er nok et britisk navn som har funnet veien til et nytt lag før 2021-sesongen. 28-åringen har kjørt for Team BikeExchange (tidligere Mitchelton-Scott) hele livet sammen med sin tvillingbror Simon. Nå er de derimot skilt veier.
Adam Yates hadde en fantastisk fjorårssesong der han endte opp med å vinne UAE Tour. I touren kjørte han fire dager i den gule trøya før han til slutt endte på niendeplass.
INEOS har for alvor rustet opp arsenalet, så dette blir en interessant sesong å følge. Vi gleder oss til å se hvilke muligheter Yates får på et lag som også inkluderer Egan Bernal, Geraint Thomas, Richard Carpaz, Tao Geoghehan Hart, Rohan Dennis, Pavel Sivakov, Daniel Felipe Martínez og Richie Porte.
Richie Porte
Trek-Segafredo -> INEOS Grenadiers
Porte er også et nytt medlem på INEOS Grenadiers. Australieren har rukket å bli 35 år, etter å ha vært fem sesonger i MBC og sist Trek-Segafredo. I forrige sesong var Porte overraskende nære å komme seg igjennom Grand Tours uten uhell, som han avsluttet med en tredjeplass i touren.
Porte har innsett at han har kjørt sitt siste Grand Tour-løp som kaptein. Til tross for tredjeplassen i er det bra at INEOS har valgt å satse på Porte, med deres ellers enorme utvalg klasseryttere og øverige overganger i bakhodet. Porte må fortsatt forvente å egenhendig klare seg i noen av de kortere etappeløpene.
Miguel Ángel López
Astana Pro Team -> Movistar Team
Det ble seks sesonger på Astana, som er 26 år gammel i starten av 2021. Nå var han klar for en forandring der valget endte med det spanske storlaget Movistar.
López kan se tilbake på en utmerket 2020-sesong, der han vant den 17. etappen av Touren. Det var et stort øyeblikk etter å ha kjørt opp i høyden på Col de la Loze. I stigningen slo han sine slovenske rivaler Primoz Roglic og Tadej Pogacar. Sammenlagt ble det derimot en litt skuffende sjetteplass.
Vi forventer at López blir kaptein i Touren sammen med Enric Mas, som endte med en bedre sluttplassering enn kolombinaneren. De har i løpet av det siste året hatt interne problemer i Movistar, og derfor blir det interessant å se om de klarer å samarbeide i år.
Romain Bardet
AG2R Citroën Team -> Team DSM
Etter intet mindre enn 9 år i AG2R har Romain Bardet valgt å gå til Team DSM. Det er en av de største overganger for proffsyklister 2021 ettersom franske syklister ofte forholder seg til franske lag.
Bardet hadde det ikke lett på AG2R de to foregående årene. I fjorårets Tour begynte det å se mer fornuftig ut da han lå på fjerdeplass, men måtte forlate Touren grunnet en hjernerystelse.
Det blir interessant å se om Bardet på Team DSM skal gå for sammenlagt- eller etapperseire i Touren. Marc Hirschi sin overgang vil sannsynligvis gi flere muligheter for å jakte seire.
Fabio Aru
UAE – Team Emirates -> Team Qhubeka ASSOS
I listen over de største overganger for proffsyklister 2021, er Fabio Arus en selvfølge. Han går til det sørafrikanske laget Qhubeka ASSOS. Hans tre år på Emirates var mildt sagt ikke hans beste, og 30-åringen var preget av skader og sykdom. Han kom aldri tilbake til nivået fra hans dager i Astana.
Vi må tilbake til 2017 for å finne Aru sin forrige seier. Den var forsåvidt meget sterk, på roppen av La Plance des Belles Filles. Han var den eneste som klarte å få en luke ned til Sky-toget. I samme Tour kjørte han to dager i gult og avsluttet med femteplass.
I fjor måtte Aru gi slipp på Touren i 9. etappe etter å ha tappet seg for krefter, og måtte kjøre alene de siste 40 kilometerne. Nå er det opp til blant andre Team Qhubeka ASSOS å hjelpe sicilianeren å nå den gamle formtoppen.
Edvald Boasson-Hagen
Team Qhubeka ASSOS -> Team Total Direct Energie
Etter seks sesonger på sørafrikanske Qhubeka ASSOS har norske Edvald Boasson-Hagen funnet veien til franske Team Total Direct Energie. Med det har han tatt skrittet ned til UCI ProSeries, som er nivået under UCI World Tour.
Det er ikke et dårlig valg i seg selv. Han har kommet inn på et sterkt fransk lag, og kan derfor ta del i de store klassiske rittene og Tour de France.
Nettopp disse løpene er blant Boasson-Hagens store mål. Planen er å blant annet kjøre Frandern Rundt, Paris-Roubaix og Tour de France. Hans viktigste hjelpere ventes å være Adrien Petit, Damien Guadin, og den veldig rutinerte Niki Terpstra.
Andreas Leknessund
Uno-X Development -> Team DSM
Leknessund er en av sykkelsportens største talenter. 21-åringen fra Tromsø skal kjøre i World Touren for Team DSM. Et lag som er kjent for å være gode til å utvikle unge ryttere, og et taktisk godt bytte fra den tidligere Uno-X-rytteren.
Leknessund er både god i fjell og på enkeltstartene, hvor han er dobbelt norsk mester. Vi har derfor store forhåpninger til han som klassementrytter. I fjor imponerte han ikke bare for mange seire, men også for flere gode sekundærplasseringer som kan måle seg opp mot de aller beste.
Eksempelvis ble han nummer fire i Slovakia Rundt, foran andre nye lagkamerater som Jasha Sütterlin og Chad Haga. Under VM i enkeltstart for eliteryttere ble Leknessund dessuten nummer 13 av 56. Hans rolle blir sannsynligvis å hjelpe lagets stjerner i fjellene, og jakte bedre plasseringer i dags- og mindre løp.
Kommentarer