emmanuel petit exhibition game after 20 years

TVkampen – Eksklusivt intervju med Emmanuel Petit

Eksklusivt intervju med Emmanuel Petit: Det er bare et spørsmål om tid før Norge når VM, Oscar Bobb kan følge Cole Palmer bort fra Manchester City, Erling Haaland kan ende opp i Saudi-Arabia, Cristiano Ronaldo er tidenes største fotballforbilde.

I et eksklusivt intervju med TVkampen har Arsenal-ikonet Emmanuel Petit spådd at Norges talentfulle unge lag vil kvalifisere seg til en stor turnering for første gang siden EM 2000.

Petit har også advart Manchester City om at Oscar Bobb kan følge Cole Palmer ut av klubben, og han innrømmer at Erling Haaland kan bli fristet til å flytte til Saudi-Arabia senere i karrieren.

Verdensmesteren med Frankrike har også hyllet Cristiano Ronaldo som en av de største fotballforbildene gjennom tidene, og bemerket at hans ego er nøkkelen til hans vedvarende suksess.

TVkampen: Vil du helst at Arsenal vinner Premier League eller Champions League?

Emmanuel Petit: «Arsenal bør spille for å vinne både Premier League og Champions League. De er en stor klubb, og det er det de må gjøre. De har ikke råd til å bare fokusere på det ene eller det andre.

«Hvis du vil være konkurransedyktig gjennom hele sesongen, må du ta hver kamp som den kommer og ha ambisjonen om å vinne alt.

«Men hvis jeg måtte velge, ville jeg valgt at Arsenal skulle vinne Premier League, fordi de har jaget Manchester City i to år og forbedret seg så mye individuelt og kollektivt.

«I Champions League kan alt avgjøres på én kveld, Premier League er hver helg i 10 måneder. Det er så vanskelig å vinne, vanskeligere enn Champions League.»

TVkampen: Ville du helst at Arsenal signerte Viktor Gyökeres eller Ollie Watkins?

Emmanuel Petit: «Jeg så Viktor Gyökeres i Champions League, og han gjorde det bra. Det er mystisk hvor bra han har gjort det de siste årene, spesielt etter at han kom til Sporting.

«Han har signert en ny kontrakt, så hans verdi vil være over 50 millioner pund.

«Med Ollie Watkins, han er 28 år nå, og selv om han har det fantastisk i Aston Villa, ville jeg ønsket at Arsenal gikk etter Gyökeres i stedet.

«Watkins er eldre og vil sannsynligvis koste rundt 100 millioner pund, selv om jeg er stor fan av ham, og han er et mareritt for forsvarsspillere. Arsenal bør gå for Gyökeres.»

TVkampen: Har Arsenal det beste forsvaret i Europa?

Emmanuel Petit: «I øyeblikket, og i hvert fall de siste to sesongene, har Arsenal hatt det beste forsvaret i Europa. Den stabiliteten de har vist, og kvaliteten i forsvarsspillet deres, de scorer til og med mål i andre enden.

«Deres null baklengsmål har ført til Arsenals seire, og de har fortsatt på det nivået.»

TVkampen: Bør Arsenal unngå å gjøre feilen med å trekke seg tilbake mot Man City?

Emmanuel Petit: «Arsenal var under stort press mot Tottenham uten Martin Ødegaard og Declan Rice, men de kom likevel unna med tre poeng.

«Manchester City har siden ikke klart å slå Inter Milan, og jeg tror Arsenal vil velge å trekke seg tilbake igjen og spille på kontringer etter å ha sett den kampen.

«Det er ikke en dårlig ting å se Arsenal gjøre det og forsvare som en enhet. Det handler bare om hva du gjør når du har ballen og hvordan du får mest mulig ut av sjansene dine.

«I fjor, da Arsenal spilte uavgjort på Etihad, var de ikke farlige når de hadde ballen. Seieren over Spurs vil gi Arsenal selvtillit til å endre den tilnærmingen.

«Rice vil være viktig for det, og det samme vil Bukayo Saka være, hvis han er skadefri. Hvis Arsenal virkelig ønsker å nå drømmen om å bli det beste laget i Premier League, må de gi alt.

«Det var veldig frustrerende å se Arsenal i fjor, men de fikk et godt resultat.»

TVkampen: Ender kampen igjen 0-0?

Emmanuel Petit: «At Arsenal spiller en dag etter Man City i Champions League gir Pep Guardiolas lag en fordel. Selv uten Kevin De Bruyne har de seks eller syv utrolige spillere som kan komme inn.

«City kan godt være friskere på grunn av det, men jeg vil spå en uavgjort, og det kan bli enda et 0-0 etter å ha sett hva Inter Milan klarte å gjøre. Det vil være et godt poeng for Arsenal.»

TVkampen: Kan Arsenal sementere seg som det beste laget i Premier League ved å slå Man City på Etihad?

Emmanuel Petit: «Selv om Arsenal vinner komfortabelt på Etihad, vil det ikke gjøre dem til det beste laget i England. Manchester City har satt standarden i årevis under Pep Guardiola.

«Du trenger bare å se på klubbens og spillernes mentalitet det siste tiåret, de er et virkelig våpen.

«Det eneste som går imot City er endringene og hva som skjer bak kulissene. Jeg tror det ender med en bot og kanskje en straff på overgangsmarkedet.»

TVkampen: Har Arsenal vist at de kan vinne kamper uten Martin Ødegaard?

Emmanuel Petit: «En ting Arsenal har vist, er at de kan vinne store kamper uten Martin Ødegaard, selv om Emile Smith Rowe ikke lenger er der til å steppe inn, og Kai Havertz kan ikke spille på samme nivå i den posisjonen.

«Ødegaard er et stort tap, fordi Arteta ikke har mange alternativer der, men å vinne en kamp som den under så mye press har vist at de vet hvordan de skal komme over målstreken.

«Det er noe nytt. Arsenal ville tidligere ha kollapset under press og tapt poeng. Nå viser de den personligheten og karakteren de trenger.»

TVkampen: Kan Mikel Merino fylle tomrommet etter Martin Ødegaards skade?

Emmanuel Petit: «Mikel Merino kunne fylle tomrommet etter Martin Ødegaard. Han gjorde det veldig bra i Spania med Real Sociedad, spesielt i Champions League mot PSG.

«Han er en veldig god spiller. Ærlig talt produserer Spania alltid teknisk veldig gode spillere, og de er også intelligente i forhold til bevegelser. Jeg er sikker på at han vil bli en suksess i Arsenal.

«Kan han gjøre alt Ødegaard allerede kan? Jeg tror det er for tidlig. Det er en ny kultur og et nytt land, og han rister av seg en skade. Jeg håper bare at han kan ta med seg de kvalitetene han hadde i Spania, fordi han kan være perfekt for Arsenal.»

TVkampen: Kan Erling Haaland ende opp med å spille i Saudi-Arabia?

Emmanuel Petit: «Jeg tror vi en dag kan ende opp med å se Erling Haaland i Saudi-Arabia, avhengig av hvordan de utvikler seg.

«Men siden Haaland ikke kan skrive navnet sitt i historiebøkene med sitt landslag, må han gjøre alt på klubbnivå, og han vil konsentrere seg om det i veldig lang tid.

«Hvis han vurderer å dra til Saudi-Arabia, vil det ikke være på grunn av pengene. Jeg tror ambisjonene hans er større enn penger, og det er ikke som om han ikke tjener godt i City.

«Han vil slå rekorder i hver kamp, og selv om Saudi-Arabia tilbød 200 millioner pund, ville han avslå å dra dit, med mindre det er mot slutten av karrieren, når jeg tror han kanskje ender opp der.»

TVkampen: Kan Oscar Bobb ende opp med å følge Cole Palmer ut døren i Man City?

Emmanuel Petit: «Det er en risiko for Manchester City at Oscar Bobb vil følge Cole Palmer ut av klubben, og det vil avhenge av spilletid.

«Den gutten har vist så mange kvaliteter og lovende øyeblikk på banen forrige sesong, dessverre fikk han en stygg skade som har holdt ham ute.

«Jeg er sikker på at Pep Guardiola kjenner ham veldig godt og vil gi ham tid til å imponere når han kommer tilbake fra skade. Han vil være tålmodig med ham. Men hvis han ikke får den spilletiden han ønsker, kan det bli et problem i fremtiden.»

TVkampen: Er det bare et spørsmål om tid før Norge kvalifiserer seg til VM?

Emmanuel Petit: «Det er bare et spørsmål om tid før vi ser Norge i et VM, gitt den kvaliteten de har i troppen og den unge gjennomsnittsalderen deres.

«De har unge spillere i forsvaret, på midtbanen og i angrepet som har så mye kvalitet og fortsatt forbedrer seg.

«De var veldig nær å kvalifisere seg til forrige VM, men var langt bak til Euro 2024. Jeg tror imidlertid at de bare vil bli bedre med tiden, så det er bare et spørsmål om tid før de spiller i et VM.»

TVkampen: Kan Norge tiltrekke seg en høyprofilert trener med sitt unge lag?

Emmanuel Petit: «I de siste årene har trenere tatt på seg uventede utfordringer med landslag. Se på min venn Willy Sagnol, som gjorde det så bra med Georgia sitt landslag.

«Noen ganger beveger topptrenere seg i overraskende retninger, og jeg tror Norge har så mye kvalitet i sine unge spillere at de vil tiltrekke seg interesse fra en topptrener.»

TVkampen: Hvem kan konkurrere med Man City og Real Madrid om å vinne Champions League?

Emmanuel Petit: «I Champions League har du noen lag utenom Manchester City og Real Madrid som har store kvaliteter. Jeg har vært imponert over Inter Milan, Barcelona kan være en trussel.

«Du må også vurdere Bayern München, Arsenal og Liverpool. Mange lag kan løfte troféet.»

TVkampen: Er Cristiano Ronaldo den største fotballrollemodellen i historien?

Emmanuel Petit: «Cristiano Ronaldo kan regnes som den største rollemodellen i fotballens historie når du ser på hvor han kom fra, og hvor han er i dag som 39-åring.

«Han kom fra Sporting og jobbet seg opp steg for steg for å bli deres stjernespiller, og han hadde ambisjonen om å holde seg på det aller høyeste nivået i så lang tid. Han hadde ambisjonen om å slå alle rekorder, og han oppnådde det.

«Han har et stort ego, men det egoet drev ham hver eneste dag til å være den aller beste han kunne være. Han har satt standarden i 15 år, og jeg har stor respekt for ham.

«Jeg har respekt for idrettsutøvere som ønsker å nå toppen, men også bli der. Når det gjelder den mentale og fysiske siden, hvilket eksempel har ikke Cristiano Ronaldo satt.»