VAR i EM 2024
EM 2024 banker på døren, hvor vi kan se fram til masse god fotball, spenning og overraskelser. Til mesterskapet har vi også VAR, også kjent som video assistant referee, som har blitt en kontroversiell del av sporten. Vi kikker raskt på VAR og hvordan det skal brukes i EM 2024.
Finn info om sport på TV og betting her:
→ Se full oversikt over fotball-EM 2024 på TV
→ Lær mer om betting & odds på nett
Hva er VAR?
Et video assistent-dommersystem (VAR) er et støtteverktøy til dommeren på banen, og spillet generelt. I fotballens historie har det vært mange situasjoner hvor ballen var over linjen eller det ble scoret med hånden, men som dommeren ikke fikk med seg. Tanken med VAR er å eliminere disse åpenbare feilene og gjøre det hele mer rettferdig og enklere for dommeren til å gjøre riktige beslutninger.
VAR kan brukes på to måter – dommeren kan be om en gjennomgang, eller videoassistenten kan advare dommeren på banen om en hendelse som dommeren kan analysere. Det betyr ofte små stopp i spillet, hvor dommeren på banen må forlate banen og se på hendelsen på en skjerm installert på sidelinjen.
Video-assistentdommeren, som sitter i et team med tre dommere, har adgang til alle kameravinkler og mållinjeteknologiske kameraer. På selve stadionet og rundt på banen kan det være over 30 kameraer, som skal hjelpe VAR-dommerteamet i tvilsomme situasjoner.
VAR i EM-kvalifiseringen
Det er nesten 60 ligaer og flere dusin innenlandske turneringer som bruker VAR. Store ligaer som Premier League og Serie A benytter seg av VAR, og i internasjonal fotball benyttes det også til FIFAs VM og UEFAs EM.
I EM-kvalifiseringen benyttes VAR også for å gi dommerne den beste hjelp i de mange situasjoner som utspiller seg lynhurtig på banen. Ikke alle setter pris på VAR, og det var f.eks. mye fokus og frustrasjon etter EM-kvalifiseringskampen mellom Skottland og Spania, hvor skottene fikk et mål annullert.
VAR EM 2024 endringer
VAR er ofte i sentrum i mange storkamper, og til dette EM kommer det enda et VAR-tiltak som skal være med på å behjelpe teknologien. Den nye fotballen til EM 2024 har nylig blitt lansert, og ved siden av å være nok et must-have for fotballsamlere vil den gi VAR-dommeren betydelig hjelp i Tyskland.
Adidas’ nye ball inneholder banebrytende teknologi, og skal angivelig hjelpe til med å redusere tiden det tar for VAR-dommerne å ta offside-beslutninger. Med mer data tilgjengelig, kan dommeren forhåpentligvis gjøre bedre, raskere og riktige beslutninger.
Sensoren i ballen kan nemlig sende data til dommerteamet 500 ganger i sekundet, hvor Adidas hevder at det nå i gjennomsnitt kun skulle ta 25 sekunder for å avgjøre om en spiller var offside eller onside.
UEFA har også foreslått at teknologien skal hjelpe til rundt hands- og straffeavgjørelser. På tross av at ballen ikke kan registrere nøyaktig hvor på en spillers kropp den berørte, bør den uansett hjelpe dommerne med å dømme korrekt.
I tillegg til dette har det også vært rykter om å ha hele VAR-sjekken offentliggjort live for publikum på stadion og alle som følger med på TV. Dette er en tilgang som benyttes i rugby, men det er ikke bekreftet for EM i Tyskland.
VAR påvirkning på EM 2024
VAR vil helt sikkert spille en stor rolle i fotball-EM, men vil den være negativ eller positiv? Siden VAR kom på banen har meningene vært delte. Dette skyldes selvfølgelig at VAR skulle fjerne alle tvilsomme offsides, straffespark og utvisninger, men det har ikke alltid vært tilfellet. Mange beskylder VAR for å ødelegge sporten med mange spillstopp, og ofte virker det som om denne ekstra hjelp ikke brukes i viktige situasjoner.
Til dette EM kommer det til å være enda mer fokus på VAR, hvor den nye chipballen lover forandring og redusering av stopp i spillet. Dette kan uten tvil være med på å avgjøre en masse “tvilsomme” offsides.
Interessant VAR-statistikk
Filosofien bak VAR har alltid vært klar – minimal forvirring, maksimal fordel. VAR skal hjelpe med å evaluere hendelser gjennom videorepriser, som fjerner all forvirring og tvil om en situasjon.
Til tross for disse fordelene eksisterer det likefull en meget intens debatt om de negative konsekvenser av denne teknologien. Blant dem er avbrytelser i spillet på grunn av pauser, høye økonomiske kostnader ved implementering og dommernes tap av autoritet over spillerne på banen.
Hvilken effekt har VAR egentlig hatt over spillet? Adskillige undersøkelser har blitt offentliggjort og har gjort det mulig å vurdere VAR-systemets påvirkning på Serie A, La Liga, Bundesligaen fra Tyskland og andre store ligaer.
Vi har kikket på resultatene fra alle disse undersøkelsene, og her er noen VAR-tall å merke seg:
FAQ
VAR brukes av dommeren til å sjekke hendelser hvor dommeren har bruk for videobilder til å gjøre en mer korrekt vurdering av en situasjon.
VAR ble utviklet i 2010 i Nederland, og ble først brukt i en profesjonell fotballkamp i den nederlandske cupen (KNVB) mellom Ajax og Willem II 21. september 2016.
VAR er veldig dyrt og koster mange millioner kr, hvor det kreves mye utstyr og ekstra dommere til hver enkelt kamp. Bruk av VAR i norske Eliteserien anslås å koste mellom 12 og 18 millioner kr.
Hvis dommeren ikke kan ta en umiddelbar beslutning kan den velge å se episoden på nytt på sidelinjen via en TV-skjerm. Dommeren kan også konferere med andre dommere, som sitter i et eget rom med flere kameravinkler.
Ja, VAR vil bli brukt til EM i fotball 2024 i Tyskland. Det blir andre EM-mesterskap som benytter seg av VAR.
Kommentarer