Trekning Champions League (Photo by Ozan Kose / AFP)

Trekning Champions League ligaspill 2024/25

Årets sesong i Champions League blir den første med den såkalte sveitsiske modellen. I denne artikkelen ser vi nærmere på resultatet av trekningen.

Hva er det nye Champions League-formatet?

UEFA har bestemt å endre på formatet i Europas gjeveste klubbturnering, hvor de har utvidet fra 32 til 36 lag. Det nye formatet innebærer også at lagene ikke møter hverandre i et tradisjonelt gruppespill, men alle 36 lag er del av én og samme tabell.

I ligaspillet skal hvert lag spille totalt åtte kamper (to mer enn tidligere), med fire hjemme og fire borte. I motsetning til i det gamle gruppespillet møter man nå ikke samme lag hjemme og borte, men har ny motstander hver gang.

Etter å ha spilt sine åtte kamper rangeres lagene etter deres prestasjoner på tabellen. De åtte beste lagene går direkte til sluttspillet neste vår, mens lag 9-16 skal spille playoff mot lagene på plass 17-24.

Champions League trekning resultater

Selve trekningen for det nye ligaspillet i Champions League ble gjort i Monaco torsdag 29. august. De 36 lagene ble som vanlig delt inn i fire forskjellige potter, med ni lag i hver pott. Hvert lag ble individuelt trukket opp av bollen, før en automatisk trekning avgjorde deres motstandere hjemme og borte fra hver pott.

Den fullstendige trekningen er satt opp i tabellene nedenfor:

Lag pott 1

P1 HP1 BP2 HP2 BP3 HP3 BP4 HP4 B
Real MadridDORLIVMILATARBSLILSTUBRE
Manchester CityINTPSGBRUJUVFEYSPOSPASLB
Bayern MünchenPSGBARBENSHADINFEYSLBAVL
PSGMCIBAYATLARSPSVRBSGIRSTU
LiverpoolRMARBLLEVMILLILPSVBOLGIR
InterRBLMCIARSLEVRØSYOUMONSPA
Borussia DortmundBARRMASHABRUCELDINGRABOL
RB LeipzigLIVINTJUVATLSPOCELAVLGRA
BarcelonaBAYDORATABENYOURØSBREMON

Lag pott 2

P1 HP1 BP2 HP2 BP3 HP3 BP4 HP4 B
Bayer LeverkusenINTLIVMILATLRBSFEYSPABRE
Atlético MadridRBLPSGLEVBENLILRBSSLBSPA
AtalantaRMABARARSSHACELYOUGRASTU
JuventusMCIRBLBENBRUPSVLILSTUAVL
BenficaBARBAYATLJUVFEYRØSBOLMON
ArsenalPSGINTSHAATADINSPOMONGIR
Club BruggeDORMCIJUVMILSPOCELAVLGRA
Shakhtar DonetskBAYDORATAARSYOUPSVBREBOL
MilanLIVRMABRULEVRØSDINGIRSLB

Lag pott 3

P1 HP1 BP2 HP2 BP3 HP3 BP4 HP4 B
FeyenoordBAYMCILEVBENRBSLILSPAGIR
Sporting LisboaMCIRBLARSBRULILPSVBOLGRA
PSV EindhovenLIVPSGSHAJUVSPORØSGIRBRE
Dinamo ZagrebDORBAYMILARSCELRBSMONSLB
RB SalzburgPSGRMAATLLEVDINFEYBRESPA
LilleRMALIVJUVATLFEYSPOGRABOL
Røde StjerneBARINTBENMILPSVYOUSTUMON
Young BoysINTBARATASHARØSCELAVLSTU
CelticRBLDORBRUATAYOUDINSLBAVL

Lag pott 4

P1 HP1 BP2 HP2 BP3 HP3 BP4 HP4 B
Slovan BratislavaMCIBAYMILATLDINCELSTUGIR
MonacoBARINTBENARSRØSDINAVLBOL
Sparta PrahaINTMCIATLLEVRBSFEYBRESTU
Aston VillaBAYRBLJUVBRUCELYOUBOLMON
BolognaDORLIVSHABENLILSPOMONAVL
GironaLIVPSGARSMILFEYPSVSLBGRA
StuttgartPSGRMAATAJUVYOURØSSPASLB
Sturm GrazRBLDORBRUATASPOLILGIRBRE
BrestRMABARLEVSHAPSVRBSGRASPA

Vinnere og tapere av trekningen

Det er flere lag som har fått både god og dårlig trekning før årets turnering. Blant lagene som har “enklest” trekning finner vi forrige sesongs finalist Borussia Dortmund. Tyskerne fikk særdeles tøff motstand fra pott 1 med de spanske rivalene Barcelona og Real Madrid, men har ellers gode sjanser mot lag som Celtic, Club Brugge, Dinamo Zagreb og Sturm Graz.

Blant de tøffere trekningene finner vi franske PSG. Fra pott 1 og 2 skal de bryne seg på Manchester City, Bayern München, Arsenal og Atlético Madrid. PSV og Salzburg blir heller ingen walkover fra pott 3, mens debutant Girona og Stuttgart ble trukket fra pott 4.

Regjerende Europa League-mester Atalanta er tilbake i turneringen for første gang på tre år. I sin retur har de fått en ganske god trekning, som gjør dem til en mulig outsider til topp åtte. Ved siden av tøffe oppgjør mot Arsenal, Real Madrid og Barcelona skal de ellers bryne seg på lag som Shakhtar Donetsk, Young Boys og Sturm Graz.

De største kampene å se fram til

I høst og vinter kan vi se fram til totalt 144 kamper i ligaspillet. Blant disse finner vi flere oppgjør mellom en rekke av Europas storklubber. Av disse har vi valgt ut fire toppkamper som vi særlig gleder oss til å følge:

Barcelona – Bayern München

Disse to lagene har spilt flere innholdsrike kamper i Champions League, deriblant 2-8 på Nou Camp i 2020. Tyskerne har vunnet seks strake innbyrdes, så det er litt av hvert å revansjere for katalenerne her.

Juventus – Manchester City

‘Den gamle dame’ har slitt med å markere seg i turneringen de siste sesongene, hvor de ikke engang deltok i fjor. Under sin nye trener Thiago Motta har de åpnet sesongen sterkt, og vil håpe å igjen være et lag å regne med i Champions League. Manchester City på sin side vil jage ny triumf etter å ha røket ut i semifinalen sist.

Liverpool – Real Madrid

En ny æra er på gang i Beatles-byen, hvor Jürgen Klopp har blitt erstattet av Arne Slot. Hans tøffeste hjemmekamp i turneringen denne høsten blir utvilsomt mot regjerende mester Real Madrid, som de tapte finalen mot for to år siden. Kun to ganger tidligere har Liverpool klart å vinne mot spanjolene, med seks Real-seire på de syv siste møtene.

Real Madrid – Borussia Dortmund

Et av høstens høydepunkt i Champions League blir reprisen av forrige finale, når Real Madrid får besøk av Borussia Dortmund på Santiago Bernabeu. Tyskerne har enda til gode å vinne i den spanske hovedstaden mot ‘Los Blancos’, og vil være ute etter å revansjere 0-2 tapet på Wembley i juni.

Når spilles Champions League?

Det er totalt åtte kamprunder som skal spilles i Champions League denne høsten og vinteren. Nedenfor er oversikten over hvilke datoer de forskjellige rundene skal spilles

1. kamprunde: 17.-19. september 2024
2. kamprunde: 1.-2. oktober 2024
3. kamprunde: 22.-23. oktober 2024
4. kamprunde: 5.-6. november 2024
5. kamprunde: 26.-27. november 2024
6. kamprunde: 10.-11. desember 2024
7. kamprunde: 21.-22. januar 2025
8. kamprunde: 29. januar 2025

FAQ

Hvordan endte Champions League-trekningen 2024/25?

Med et nytt format ble trekningen annerledes enn vanlig, med fire ekstra lag. De 36 lagene fikk sine motstandere via en automatisk trekning, hvor de møter åtte forskjellige lag fordelt på fire hjemmekamper og fire bortekamper.

Hvordan forventes lagene å prestere etter trekningen?

Visse lag fikk enklere trekninger enn andre. Blant dem finner vi tyske Borussia Dortmund og italienske Atalanta, som kan ventes å gjøre en god jobb i årets turnering. PSG fikk en vanskelig trekning, og kan slite med å hevde seg blant de åtte beste lagene som går direkte videre til sluttspillet.

Når starter Champions League 2024/25?

Første runde i Champions League spilles i perioden 17.-19. september 2024.

Hvor kan jeg se kampene i Champions League?

Kampene i Champions League 2024/25 blir vist på TV 2 sine kanaler og på streamingplattformen TV 2 Play.