Nye UEFA Europa League-regler for 2024/2025
De europeiske klubbturneringene har gjennomgått en stor endring i forkant av 2024/25-sesongen. Nye regler for europaligaen (Europa League) gir flere deltakende klubber, flere kamper og en annen struktur for sluttspillet.
Fra å tidligere bestå av 32 klubber, begynner europaligaen 2024/25 med 36 klubber som går inn i en ligafase. Og i stedet for et tradisjonelt gruppespill, kjemper nå alle klubbene i turneringen mot hverandre på en stor tabell.
I motsetning til tidligere skal hvert lag spille åtte kamper – mot åtte forskjellige motstandere. Om laget går videre til sluttspillet avgjøres basert på hvor mange poeng laget scorer samt hvordan konkurrentene presterer.
Etter hvert som vi nærmer oss sluttspillet, kommer plasseringen i tabellen til å avgjøre om et lag går direkte til 8-delsfinalene, får spille playoffkamper eller er ute av ligaen for denne gang.
Endringene ble avtalt i 2022 og 2024/25 er den første sesongen med nytt format og tilhørende regler:
Utvidelse av Europa League
Fra tidligere utgaver av europaligaen er vi vant til at 32 lag deltar i turneringen og åtte klubber er med fra Champions League i forkant av sluttspillet. Begge disse punktene er endret med de nye reglene for Europa League 2024/25.
I stedet starter turneringen med 36 klubber i den nye ligafasen. Av disse kommer de aller fleste fra kvalifiseringen som leder frem til turneringen, mens et par klubber fra store fotballnasjoner er direkte kvalifiserte.
Den store endringen med flere klubber er at turneringen byr på flere kamper. At hver deltakende klubb får spille åtte kamper i ligafasen gjør at vi først får vite hvilke klubber som går videre til sluttspillet i slutten av januar 2025.
Det nye Europa League-formatet
UEFA introduserer en såkalt sveitsisk systemturnering for europacupene 2024/25. Dette innebærer å droppe gruppespillet som tidligere utgjorde første halvdel av turneringen og erstatte det med den nevnte ligafasen.
Modellen er basert på at lagene er en del av en stor tabell, som fungerer helt som vanlig med poeng som avgjør hvor på tabellen lagene havner. Imidlertid kommer ikke alle lag til å møte hverandre i løpet av turneringen.
Alle de 36 lagene som er med i europaligaen 2024/25 kjemper mot hverandre på tabellen. I stedet for et gruppespill, som har vært tilfellet tidligere, avgjør posisjonen på tabellen om et lag går videre, får spille i playoffkampene eller ryker ut av turneringen.
Endringene i trekningen
For 2024/25-sesongen har UEFA Champions League og Europa League tatt i bruk samme format for trekningen til turneringen. Lag fordeles i og trekkes fra fire potter med totalt ni lag per pott.
Hvilken pott et lag er i betyr litt mindre enn i det tidligere format. Uansett om du er med i pott 1, 2, 3 eller 4, får lagene møte to lag fra hver pott. Det legger til rette for flere møter mellom de største klubbene i turneringen.
En stort sett automatisert trekningsprosess avgjør hvilke åtte motstandere hver klubb får. Fra hver pott trekkes det et lag å møte hjemme og et å møte borte, noe som resulterer i totalt fire hjemmekamper og fire bortekamper per lag.
Som tidligere, er det ingen mulighet for å møte et lag fra samme fotballnasjon i ligafasen. Du kan imidlertid bli trukket til å spille mot opptil to lag fra en annen fotballnasjon.
Eksempel: Et lag fra England kan ikke trekkes til å spille mot et annet lag fra England, men til det kan møte to lag fra Spania. Lagene fra Spania kan igjen på sin side ikke spille mot hverandre i ligafasen.
Slik ser ligafasen og spillprogrammet ut
Åtte kamper i ligafasen av europaligaen 2024/25 betyr to kamper mer enn i tidligere formater. Derfor har den første delen av turneringen blitt utvidet fra å gå mellom september og desember til å fortsette inn i januar 2025.
Alle lag er garantert fire hjemmekamper og fire bortekamper i ligafasen. Alle de åtte kampene som spilles i ligafasen er mot forskjellige motstandere og det blir ikke to kamper mot samme lag som et lag har møtt tidligere.
Hver klubb har dermed et unikt spillprogram. Dersom lag 1 som spiller mot lag 2 og lag 3, er det ingen garanti for at lag 2 og lag 3 spiller mot hverandre, og omvendt.
Sluttspillet i Europa League
Dersom en klubb ønsker å være sikret plass i sluttspillet av europaligaen, må den ende på plass 1–8 i tabellen. Det betyr at de hopper over det første trinnet etter ligafasen og kan begynne å forberede seg til de kommende 8-delsfinalene.
For lag 9–24 på tabellen etter åtte spilte kamper venter playoff. Det er et dobbeltmøte med samme forutsetninger som kvalifiseringsspillet til europaligaen og slik sluttspillet i turneringen vanligvis ser ut, med en kamp hjemme og en kamp borte for hvert lag.
Denne gangen møter de imidlertid samme motstander over to kamper, i motsetning til i ligafasen. Lag 9–16 på tabellen er gruppert i sammenhengen og trekkes mot et lag på plass 17–24. Det bedre plasserte laget starter med kamp borte.
Tidligere har det vært en livline for europaliga-klubbene, med en tredjeplass i gruppen som betyr spill i Conference League-sluttspillet. Det er ikke lenger tilfelle.
Rangeringer og tiebreakers
Mens det åpenbart er det totale antall poeng som først og fremst avgjør hvor hvert lag plasserer seg på tabellen, er det andre faktorer som kan spille inn når ligafasen skal avgjøres.
Nye europaliga-regler involverer blant annet hvert lags motstandere og deres registrerte poeng, målforskjeller og antall scorede mål. Hvis to lag ikke kan skilles ut fra egne prestasjoner, må man kanskje se på lagenes motstandere.
At det skulle kreves at stillingen avgjøres på grunnlag av punktene 7–9 er lite sannsynlig, selv om merkeligere ting har skjedd. Det vil imidlertid være viktig for lagene å forbedre målforskjellen i alle kamper som spilles i løpet av turneringen, noe UEFA mener åpner for mer underholdende kamper.
Registrering av spillere og bytter
Før ligafasen av europaligaen begynner, må hver klubb kunngjøre en tropp på 25 spillere som gjelder for denne fasen av turneringen. Dette valget kan ikke endres, bortsett fra ved for eksempel skader på keepere.
Troppen skal bestå av 25 spillere, hvorav minst åtte navn må være «lokalt trente spillere». Dette er spillere som enten har vært tre sesonger i klubben, har vært tre år under samme forbund eller har vært i klubben i ungdomsårene.
Når ligafasen er ferdig og det er tid for at 24 klubber fortsetter turneringen i sluttspill og finale, skal en ny tropp presenteres. Den trenger ikke å bestå av samme spillere som troppen som ble presentert før turneringen.
I løpet av kampene er det tillatt med fem endringer fordelt på tre ulike anledninger. I sluttspillet, når det kreves ekstra tid for å avgjøre kamper, kan det gjøres ett bytte til før en eventuell straffesparkkonkurranse.
Økonomi og kommersielt
Turneringens økonomiske aspekt er en gulrot for mindre klubber som har en sjanse til å komme inn i europaligaen. Hvert år øker den økonomiske kompensasjonen og for 2024/25 skyter den i været.
En av grunnene er at det spilles flere kamper. Hjemmekampene i ligafasen betyr ekstra publikumsinntekter, TV-inntekter og annet som kan gi et løft til klubbens økonomi.
Mens inntreden i Europa League belønnes med millioner av kroner, øker også hver seier og poeng i ligafasen, samt avansement til neste etappe av turneringen, kassen ytterligere.
Når mindre klubber fra mindre fotballnasjoner møter de store klubbene i Europa, er det en sjanse til å vise seg fra sin beste side. Større oppmerksomhet kan bety flere sponsorinntekter og andre resultater som kan ha stor innvirkning på økonomien på sikt.
Langsiktige konsekvenser og turneringens fremtid
Europaligaen 2024/25 er den første utgaven som spilles i det nye formatet, noe som gjør det til en test av hvordan de nye reglene fungerer i praksis. Etter det vil det bli foretatt en evaluering hvor det er mulighet for å finpusse formatet.
I første omgang betyr det at flere klubber får muligheten til å spille i europaligaen, hvor de kan vise seg frem og få erfaring i denne sammenhengen. Klubbene får flere muligheter til å samle rankingpoeng, noe som kan være viktig både for hver enkelt klubb og for hele fotballnasjoner.
I 2024/25-turneringen møter vi en norsk klubb i ligafasen. Det nye formatet kan gjøre det mindre vanskelig for lag fra mindre nasjoner å spille i europaligaen senere.
I tillegg til at vi får se flere kamper mellom større klubber, blant annet ved at lag i pott 1 får møte to andre lag fra samme pott, kan det nye formatet til europaligaen åpne for en mulighet for flere sammenstøt i løpet av turneringen.
Klubber som spiller i de store fotballnasjonene må prioritere mellom nasjonalt ligaspill, nasjonale cuper og kamper i Europa på en måte som klubber fra mindre nasjoner ikke trenger.
Våre tanker om de nye europaligaen-reglene som gjelder fra i år er at det blir flere kamper og dermed mer underholdning i løpet av turneringen.
Når sluttspillet begynner, venter først et playoff som er siste hinder for åtte lag som skal ta seg til sluttspillet. Her forventer vi spenning og drama tidlig på våren når kampene spilles. Deretter fortsetter sluttspill med turneringens beste klubber.
Med det sagt ser vi frem til europaligaen 2024/25, med Bodø/Glimt i ligafasen og massevis av interessante kamper som vil finne sted rundt om i Europa.
FAQ – Ofte stilte spørsmål om Europa League-regler
Antall klubber er økt fra 32 til 36, hvert lag spiller åtte kamper og i stedet for gruppespill er alle lag samlet på en stor tabell. I stedet for tre forskjellige motstandere i et gruppespill, må hvert lag nå møte åtte forskjellige motstandere!
Formatet til ligafasen i europaligaen 2024/25 er en sveitsisk systemturnering hvor lagene er gruppert i én og samme tabell. Lagene møter ikke alle konkurrentene, men får åtte motstandere som de møter ved en anledning hver.
Når sesongen avsluttes, tildeles to nasjoner i Europa en ekstra europaliga-plass hver for neste utgave av turneringen, som et resultat av klubbenes prestasjoner. En forening med flere klubber som kommer langt i turneringen ligger godt an til å bli belønnet med en ekstra plass.
I stedet for tre forskjellige motstandere i et gruppespill, vil lagene fra 2024/25-utgaven av europaligaen ha åtte forskjellige klubber i sitt program. Det spilles én kamp mot hvert lag, enten hjemme eller borte. Dette gir flere kamper, mer variasjon og nye bekjentskaper.
Målet fra UEFA er at mindre klubber skal kunne samle mer erfaring, få mer inntekt og ha bedre muligheter til å hente poeng med det nye formatet. Flere plasser gir mindre klubber mulighet til å delta i turneringen og deretter vise seg fra sin beste side.
Kommentarer