champions league (Photo by Ronny Hartmann / AFP)

Champions League: Nye regler og format for 2024/25

Fra 24/25-sesongen blir det nytt format i Champions League, og gruppespillet forsvinner. Dette er endringer som også vil skje for Europa League og nye Europa Conference League. Her er alt du trenger å vite om det nye formatet.

Oversikt over endringer i Champions League

Helt siden oppstarten av den europeiske cupvinnercupen i 1955 har det vært regelmessige endringer i formatet av turneringen. Sluttspillet har blitt utvidet, flere lag har blitt med, og navnet har blitt endret.

Fra 2024/25-sesongen skal Champions League ta steget bort fra gruppespill og legge alle lag i én enkel serie. Turneringen blir utvidet til 36 lag, som gir plass til fire nye klubber.

I løpet av seriespillet skal hvert lag spille totalt åtte kamper, fordelt på fire hjemme og fire borte mot andre lag i serien. Sluttspillet fortsetter på nyåret slik vi kjenner det fra før.

Med nytt format i Champions League åpner det rom for flere storkamper i det som tidligere har vært gruppespill. Lagene som befinner seg blant de 8 øverste på tabellen går direkte til sluttspill, mens lagene på 9. til 24.-plass skal spille playoff.

Mange lag vil fortsatt ha mulighet til å kvalifisere seg helt frem til siste runde, og det betyr spenning hele veien, og flere kamper for hvert lag.

Champions League nytt format

I det forrige formatet av Champions League besto turneringen av 32 lag i gruppespillet, fordelt på åtte grupper á fire lag. Derfra gikk de to beste i hver gruppe direkte til sluttspillet, med 8-delsfinaler hvor gruppevinnerne ble trukket mot gruppetoerne.

I det nye formatet benyttes en såkalt «sveitsisk modell», hvor de 36 lagene skal spille mot hverandre i én stor tabell. Utvidelsen gjør at hvert lag nå skal spille to ekstra kamper, fra seks til åtte. Fire av disse spilles på hjemmebane, og fire på bortebane. Med Champions League nytt format møter man et nytt lag i hver kamp. Det betyr flere spennende oppgjør tidlig i turneringen og færre betydningsløse kamper.

Selve kampoppsettet bestemmes av en blanding av vanlig trekning og datamaskin som bidrar til å gi hvert lag sine motstandere. De 36 lagene fordeles på fire seedingnivåer, med ni lag på hvert nivå. Hvert lag skal så spille kamper mot to lag fra hvert nivå, fordelt på hjemme og borte. De åtte beste lagene går direkte til sluttspillet, mens lagene på plass 9-24 spiller playoff.

En annen viktig endring er at man ikke lenger kan fortsette i Europa League om man ender opp med å bli slått ut. Lag som ender på plass 25-32 på tabellen vil være helt ute av Europacup den sesongen, samme for lagene som taper i playoff.

Champions League trekning og kamper

Grunnet den store økningen av kamper er det ikke lenger mulig å gjøre hele trekningen på tradisjonelt vis. Med Champions League nytt format trekker man fortsatt hvert individuelle lag manuelt, hvor så en datamaskin gjør resten av jobben med å trekke motstandere og fordele hjemme- og bortekamper.

UEFA vil fortsatt beholde de fire seedingnivåene, hvor lagene rangeres etter deres femårige koeffisient. I motsetning til tidligere vil lagene nå trekke motstandere fra hvert seedingnivå, deriblant sitt eget. Det betyr blant annet at man kan få flere interessante oppgjør mellom lagene fra nivå 1.

I trekningen er det fortsatt begrensninger på at man ikke kan møte lag fra samme nasjon, samt at man maks kan møte to lag fra ett land.

Tiebreakers og rangering

Med Champions League nytt format blir det også endringer for hvordan man rangerer lagene på tabellen. Da man kun møter ett lag én gang vil innbyrdes oppgjør ikke lenger være gjeldende. I stedet vil man se på målforskjell og scorede mål om to eller flere lag har like mange poeng.

Hvis det fortsatt står likt vil man se på bortemål scoret, seire og så borteseire. Deretter blir det mer komplisert, hvor man ser på høyest antall poeng som de åtte motstanderne til de gjeldende lagene har tatt. Om heller ikke det kan skille lagene går man på motstandernes målforskjell og antall mål scoret.

Siste to trinn for å skille lagene vil være å se antall kortpoeng de har samlet i løpet av seriespillet. Hvert gule kort gir ett poeng, mens rødt kort gir tre poeng. Helt sist vil UEFA-koeffisienten være avgjørende.

Kamper i Champions League 2024/25

Ettersom turneringen utvides med to kamper vil selve seriespillet nå pågå fra september til januar. Seks av rundene spilles høsten og vinteren 2024, mens de to siste rundene spilles i januar 2025. Hele kampoversikten ser slikt ut:

1. kamprunde: 17.-19. september 2024
2. kamprunde: 1.-2. oktober 2024
3. kamprunde: 22.-23. oktober 2024
4. kamprunde: 5.-6. november 2024
5. kamprunde: 26.-27. november 2024
6. kamprunde: 10.-11. desember 2024
7. kamprunde: 21.-22. januar 2025
8. kamprunde: 29. januar 2025

Økonomiske og komersielle hensyn

Med Champions League nytt format mener UEFA at det medfører tre fordeler for fans:

  • Flere lag får konkurrere i Europa
  • Det blir jevnere konkurranse
  • Hver kamp teller til siste runde

Endringene ses også som et ledd mot å motvirke planene om en europeisk Super League, som møtte stor motstand fra både fans og klubber.

Penger er såklart en annen viktig årsak til endringen av Champions League. Med det nye formatet får man flere kamper, deriblant flere storkamper mellom de beste lagene. Det betyr også mer i TV-penger, samt flere seere og fans fra hele verden.

Endringer også for Europa League og Conference League

Det nye formatet blir også innført i de to andre klubbturneringene til UEFA. Både i Europa League og Conference League utvides konkurransen til å inkludere 36 klubber. Eneste forskjell er at Europa League kopierer Champions League med åtte kamper for hvert lag, mens det i Conference League fortsatt spilles seks.

Konklusjon

Det er delte meninger når det kommer til Champions League nytt format. Selve trekningen har ikke lenger samme spenning knyttet til seg, hvor en datamaskin tar seg av oppgaven. Mindre klubber kan heller ikke ha spill i Europa League som plan B om de ikke klarer å gå videre blant de beste.

Champions League var allerede en superpopulær turnering, og kritikere peker på at de nye reglene og formatet bare handler om mer penger til UEFA.

Det positive er at vi får flere storkamper og slipper mange uinteressante kamper i avslutningen. Det blir spennende å se hvordan den første sesongen med Champions League nytt format vil utspille seg.

FAQ – Champions League nytt format

Hva er de største endringene i Champions League 2024/25?

Den største endringen er at turneringen utvides til 36 lag, og alle deltar i én stor tabell framfor et gruppespill. I det gamle formatet ble 32 klubber delt inn i åtte grupper med fire lag i hver.

Hvordan fungerer den nye sveitsiske modellen?

I det nye CL-formatet inngår alle lag i én og samme tabell, hvor man møter et nytt lag hver runde. Totalt skal hvert lag spille åtte kamper; fire hjemme og fire borte. De åtte beste lagene på tabellen går direkte videre til sluttspillet, mens lagene på plass 9-24 spiller playoff.

Hva er European Performance Spots, og hvordan fungerer det?

For første gang kan to lag kvalifisere seg via European Performance Spots (EPS). Disse plassene deles ut til ett lag fra de to landene som har gjort det best i foregående sesong i UEFA-turneringer.

Hvordan vil den nye trekningen fungere?

Et nytt hybridkonsept skal erstatte den tradisjonelle trekningen, hvor man utelukkende plukket lag fra skåler. Hvert lag vil bli trukket individuelt, før en datamaskin «trekker» deres åtte motstandere. Man kan fortsatt ikke møte lag fra samme land, og maks to lag fra ett land.

Hva er konsekvensene av de nye reglene for mindre klubber?

En stor konsekvens for mange klubber er at de ikke lenger kan få spill i Europa League. Alle klubber som ryker ut av Champions League får ikke spill mer Europacup den sesongen.